Youngtimer

Wat is een youngtimer

Een auto die ouder dan 15 jaar is, maar nog geen 40 jaar. Als je een Youngtimer als bedrijfsauto aanschaft wordt de bijtelling anders berekend. Lees dit stuk hieronder maar eens door. Gezien op de site van youngtimerlease.nl.

De Belastingdienst en de dagwaarde

Wanneer je als ondernemer een youngtimer zakelijk gebruikt, maar deze ook privé rijdt, betaal je 35% over de dagwaarde en niet over de nieuwe catalogus waarde.

De Belastingdienst zal de waarde van jouw youngtimer bepalen aan de hand van de huidige waarde in het economisch verkeer (WEV). Deze waarde wordt achterhaalt door middel van bronnen zoals de ANWB Koerslijst, echter kijken zij ook naar websites zoals bijvoorbeeld Gaspedaal, Marktplaats en eBay.

Ga er dan ook vanuit dat de Belastingdienst een lagere dagwaarde toekent aan jouw youngtimer dan wat er aanvankelijk voor betaald is.

Omdat de Belastingdienst vaak niet kijkt naar alle zaken zoals:

  • Aanwezigheid van bijzonderheden of uitvoeringen
  • Aanwezigheid van een onderhoudsgeschiedenis
  • De technische staat van de youngtimer
  • De actuele marktwaarde van de youngtimer

ligt de door de Belastingdienst bepaalde dagwaarde over het algemeen altijd lager dan die de taxateur toekent aan de youngtimer.

Voetafdruk.

Zoals veel mensen al weten, ben ik erg begaan met het milieu. In mijn bedrijfsplan van 08-11-2014 heb ik beschreven hoe ik met mijn bedrijf zoveel mogelijk aan het milieu wil blijven denken.

Nu denk ik nog iedere keer; kan ik als “druppeltje” nog iets doen. Dan bedoel ik druppeltje op de gloeiende plaat. Maar let wel, we zijn hier in Nederland wel met 18.000.000 druppeltjes, die wil je niet in je bed hebben. Dus het is maar relatief.

Ik kwam de site van milieudefensie tegen waarop je je eigen voetafdruk kan zien, als je wat vragen beantwoord kan je zien hoe groen of rood je voetafdruk is.
Dat voelt goed. Dan kan ik eindelijk eens zien of de moeite die ik ervoor doe, iets uithaalt.
Maar wat is moeite, het gaat vooral om automatisme. Als je bij een baby een gewoonte wil afleren, hoef je 5 dagen achter elkaar heel consequent een andere gewoonte te volgen. Ik weet niet hoe het bij iemand gaat die dichter bij de 50 dan bij de 40 is.
Als je hier meer over wilt weten: kijk eens op de site van milieucentraal:

https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/aom/CO2-voetafdruk

Als je googled op voetafdruk, kan je blijven lezen. Misschien een leuk idee op een rustig moment.

Jaarrekening verplicht?

Is een jaarrekening verplicht? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld, zeker nu het einde van het jaar weer in zicht komt.

Dit is een interessante vraag met een verrassend antwoord.
Een jaarrekening voor ZZP-ers is zeker NIET verplicht. 
Aan het eind van het jaar moet je als ZZP-er wel zorgen voor een balans en W&V-rekening.
Er is een uitzondering, als je als ZZP-er een lening of een hypotheek wilt afsluiten kan je bank vragen om een jaarrekening.